loading...

Monday 29 May 2017

Resepi kerutuk ayam dari Terengganu

Resepi kerutuk ayam


BAHAN-BAHAN:
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm buah pelaga
1kg ayam
2 biji bawang besar -> ditumbuk
6 biji bawang merah -> ditumbuk
3 biji bawang putih -> ditumbuk
10gm halia -> ditumbuk
50gm lengkuas -> ditumbuk
2 senduk rempah kerutub
Air Asam Jawa secukupnya
5 batang serai dititik
Daun pandan secukupnya
50gm kerisik
500ml santan
Garam secukup rasa
Gula
Ajinomoto
Minyak masak untuk menumis secukupnya
sudu/daun nangka

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga sehingga wangi.

2. Tumbuk bahan yang ditumbuk dengan lesung batu.

3. Tumis bawang tersebut dan tumis bawang hingga kekuningan emas gitu

4. Standby rempah kerutuk.

5. Bersihkan ayam

6. Selepas itu masukkan rempah kerutuk dan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.

7. Kemudian masukkan ayam ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga sebati dalam seminit dua.

8. Masukkan air asam jawa bersama serai. Gaulkan sekejap hingga rata.

9. Tuang santan dan teruskan gaul. Ada orang masukkan (gula melaka) tetapi resepi ni tak ada gula melaka, kita guna gula sahaja.
Tips: Masukkan daun nangka atau sudu ke dalam masakan ini bagi tujuan melembutkan ayam terutama sekali jika menggunakan ayam kampung.

10. Akhir sekali masukkan kerisik bersama daun pandan. Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa hingga ada rasa masam, masin, manis
Masak sehingga kuah pekat.

11. Siap untuk dihidangkan

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih

No comments:

Post a Comment

Author

Labels